Cas Architecten

Stories

Het kantoor als tweede thuis

Werken 2.0

We spenderen meer tijd op het werk dan thuis. Een goede opdrachtgever heeft in dat geval maar een half woord nodig. Gedaan met op- gaan in een groter kantoorgeheel aan de rand van de stad, het nieuwe kantoor zoals dat van CAS architecten is er één op mensenmaat en in het hart van de stad. In een huiselijke sfeer, met de collega’s als familie.

De bijna ondraaglijke schoonheid van leven op één niveau

Ergens in Vlaamse velden staat deze ravissante bungalowwoning te pronken

Daar waar ooit decennialang een klassieke boerderij het beeld bepaalde, gebeurt dat nu door deze hedendaagse en smaakvolle interpretatie van de bungalowtypologie. Of hoe leven op één niveau hier net meer uit het open landschap haalt.

As met connecties

Complexe eenvoud

Een groot bebost terrein in tweede bouwlijn in Brugge vormde het startpunt voor dit project. In de zoektocht naar welk gebouw en welke sfeer die mooie omgeving het best wist te capteren, trokken we naar de tekentafel. Daar vonden we de oplossing in een kruisvormig plan met een twist. We lieten ons daarbij inspireren door Fallingwater, een iconisch project met een gelijkaardig plan van Frank LLoyd Wright, die in Pennsylvania een villa ontwierp waar een waterval onderdoor liep.

Mies van der Rohe revisited

Less is more

Het verstand komt met de jaren, zegt men. Dat geldt evenzeer bij bouwprojecten. Bouwervaring en goesting in iets nieuws dat moeiteloos de tand des tijds kan doorstaan, waren de belangrijkste drijfveren voor deze bouwheer die verliefd was geworden op het paviljoen van Mies van der Rohe in Barcelona. Daarvan bezorgde hij CAS Architecten een postkaartje als inspiratiebron. Voor de rest kregen ze carte blanche.

Nazareth waardeert stationsbuurt op met mobipunt

Ambitie boven bescheidenheid

Van een verloren gewaande en versplinterde buurt naar één bruisend samenhangend geheel gaan, dat is in het kort de ambitie van de gemeente Nazareth met het nieuw te realiseren mobipunt aan het station. Dat moet hen toelaten definitief aansluiting te vinden bij grote broer Gent.

Hier is de zomer nooit veraf

Complexloze architectuur die weinig betoog behoeft

Architectuur dient niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Een goed ontwerp dat de logica van ligging en oriëntatie respecteert, kan zelfs heel eenvoudig zijn. Dat dergelijke eerlijke architectuur zonder toeters of bellen niettegenstaande mooie projecten kan opleveren, bewijst deze lichtvoetige villa.

Zeeën van licht in de stad

Soms zit er meer in een renovatie dan je denkt

Dit klassiek herenhuis in hartje Gent, zoals er wel meer het straatbeeld sieren, was eraan toe. Het waren vooral de donkere passages in deze woning die voor de bewoners een doorn in het oog waren. In een land met een klimaat als België kan dat behoorlijk deprimerend zijn, daar is de drang naar licht des te groter. Ze trokken met hun vraag naar CAS en kregen meer dan ze vroegen.

Ibiza in Vlaams-Brabant

Vakantie in eigen huis

Een instant vakantiegevoel met de sfeer van Ibiza. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig wordt gezegd. De bouwvrouw van deze villa blijft zich toch verbazen over hoe goed CAS Architecten haar wens kon vatten in een ontwerp dat zelfs haar stoutste verwachtingen overtrof. “Na anderhalf jaar voelt onze woning nog elke dag als vakantie aan.”

Restaurant 125

Toegankelijke bistrogastronomie

Zes jaar geleden besloten Lieven Cobbaut en Tomek Mroseczak dat het tijd was om hun droom te realiseren: een eigen restaurant. Beiden verdienden hun sporen al in de horeca en even werkten ze samen in de Marriott in Gent. De twee vrienden vullen elkaar perfect aan want daar waar Tomek zich thuis voelt in de keuken, is Lieven geboren om tussen de mensen in de zaal te staan. 125, in fluorescerende groene letters op de nieuwe gevel, heet jullie welkom!

more stories