Cas Architecten
CAS Architecten | Ibiza in Vlaams-Brabant

Ibiza in Vlaams-Brabant

Vakantie in eigen huis

Een instant vakantiegevoel met de sfeer van Ibiza. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig wordt gezegd. De bouwvrouw van deze villa blijft zich toch verbazen over hoe goed CAS Architecten haar wens kon vatten in een ontwerp dat zelfs haar stoutste verwachtingen overtrof. “Na anderhalf jaar voelt onze woning nog elke dag als vakantie aan.”

Quote-mark

“Ik had het gevoel bij CAS architecten dat zij ons echt begrepen”

- bouwvrouw villa RENM

Quote-mark

“Vooral omdat geen vraag te veel was. Niets was onmogelijk. Integendeel, ze zagen het net als een uitdaging en gingen ermee aan de slag."

- bouwvrouw villa RENM

Ibiza in Vlaams-Brabant

Een instant vakantiegevoel met de sfeer van Ibiza. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig wordt gezegd. De bouwvrouw van deze villa blijft zich toch verbazen over hoe goed CAS Architecten haar wens kon vatten in een ontwerp dat zelfs haar stoutste verwachtingen overtrof. “Na anderhalf jaar voelt onze woning nog elke dag als vakantie aan.”

Het idee voor een nieuw project dateert van enkele jaren terug. “Wij waren op zoek naar een bouwgrond of een huis waar we opnieuw konden beginnen in een compleet andere stijl. Ik ben destijds bij mijn man ingetrokken in zijn woning, een Spaanse villa, hier in vogelvlucht amper een kilometer verderop. Ik heb me er nooit in thuis gevoeld hoewel het er aan niets ontbrak. Zelfs na de herinrichting en renovatie kon het me niet volledig bekoren. Ik kan er niet precies de vinger op leggen, maar je moet een klik hebben met een woning en die was er niet.”


De Zoektocht

Dat de zoektocht even duurde heeft te maken met het feit dat de klant wel in de buurt wou blijven omdat hun sociaal netwerk en dat van de kinderen – school, vrienden, hobby’s – zich er afspeelde. Het was uiteindelijk hun tuinman die voor de doorbraak zorgde. “Hij had dit perceel, waar een heel oud en vervallen huisje opstond, zien vrijkomen en dacht meteen aan ons. En inderdaad, het voldeed compleet aan onze verwachtingen: veel grond, afgelegen, tussen de velden en dicht in de buurt. We zijn vier jaar geleden, op de laatste schooldag, gaan kijken om 10 u, keken elkaar aan en wisten het meteen. We boden de vraagprijs en op de middag, toen ik de kinderen die van niets wisten van school haalde, belde het immokantoor dat het van ons was.”


De klik met CAS

In de vakantie die daarop volgde, begon de zoektocht naar een architect. In een brochure van een vriendin lieten ze hun oog vallen op een concept van zorgeloos bouwen. “Ook de projecten konden ons bekoren en we besloten contact op te nemen. Toen die persoon hoorde dat we nog geen architect hadden, verwees hij ons door naar CAS Architecten. Hij voelde dat er een perfecte match inzat, zowel wat onze wensen betrof als op persoonlijk vlak. En hij had gelijk, we hadden meteen een klik. Dat is het allerbelangrijkste. Ook in ons dagelijks leven moeten we het voelen bij mensen. Pieter-Jan is heel open, menselijk én hij luistert. We voelden dat hij ons begreep en openstond voor onze mening. Na dat eerste gesprek was het voor ons duidelijk dat we met CAS Architecten in zee zouden gaan.”


Een tijdloze woning

Het voordeel van een eerdere bouwervaring is dat je heel goed weet wat je wil en vooral wat je niet wil. “We wilden een tijdloze woning waar de buitenkant minder belangrijk was dan de sfeer die we binnen wilden creëren. En we wilden absoluut zowel binnen als buiten kunnen leven. Het gevoel dat je op vakantie bent. Dat was het eerste dat ik meegaf en eigenlijk het allerbelangrijkste. Net als onze wens voor een groot overdekt terras want ofwel regent het in België ofwel zit je in de felle zon en wij houden van geen van beide. Tot slot wou ik een apart gedeelte voor de kinderen want met opgroeiende pubers is wonen een ander verhaal dan met jonge kinderen. Vandaar dat CAS Architecten voor allebei een kamer met badkamer voorzag. Verder heb ik hem niet om de oren geslagen met een kaft vol foto’s of moodboards. De relaxe sfeer van vakantie op Ibiza, daar namen we vrede mee (lacht).”

Toen ze enkele weken later een eerste ontwerp kregen met een render van hun toekomstige woning, kon de bouwvrouw haar ogen niet geloven. “Ik had eerst niet door dat het om onze woning ging. Dat is exact wat ik wil, zei ik. Ik kon niet geloven dat ze in zo’n geringe tijd onze wensen konden omzetten naar een ontwerp dat zo juist zat. We hebben nauwelijks nog iets moeten bijsturen. Enkel ons gedeelte verhuisde nog naar boven omdat het van stedenbouw niet toegelaten werd dat nog achter het kindergedeelte te voorzien. Maar voor ons was ook dat logisch en droeg het zelfs nog bij aan de functionaliteit van onze woning.”


Strak en genesteld in het hellend terrein

Een goed ontwerp zorgt immers voor een compacte en praktische woning en nestelt zich in in de omgeving. Dat leidde hier tot het Z-vormige ontwerp dat handig gebruik maakt van het hellende terrein. De architectuur is strak en combineert in materialisatie architectonisch beton met afrormosia hout. Het plan hield ook rekening met de levensfase van de bewoners en hun vrijetijdsbesteding. Er is een perfecte opdeling waarbij de kinderen aan één zijde van de woning kunnen genieten, zelfs ondergronds, en hetzelfde geldt voor de ouders. Zo vindt de bouwheer, een gepassioneerd triatleet, in de kelder een eigen fitnessruimte met douche die via een trap in rechtstreekse verbinding staat met het zwembad in de tuin. “De toegelaten 1000 kubieke meter zijn optimaal aangewend. Er gaat in deze volledig onderkelderde woning geen vierkante centimeter verloren, mede dankzij talrijke inbouwkasten. Het ontwerp speelt volledig in op hoe wij dagelijks leven, elke ruimte wordt elke dag benut. Ik wou zelfs inboeten aan de buitenkant om de woning binnen heel praktisch en onderhoudsvriendelijk te houden want ik wil geen slaaf zijn van mijn woning. Dat is hier gelukkig niet het geval.”

De grote sfeer en het plan zaten dus goed, nu was het zaak de concrete invulling te finetunen. En dat was een kolfje naar de hand van de bouwvrouw die er samen met een bevriende binnenhuisarchitect mee aan de slag ging. “Ik vind het zalig om over materialen en meubels na te denken en daarbij in dialoog te gaan met zowel de architect als met de binnenhuisarchitect. Ik hou van warme materialen en met een hond in huis moet alles tegen een stootje kunnen. Een huis dient om in te leven, niet als toonzaal waarbij gasten bijna verplicht worden hun schoenen uit te trekken en niets mogen aanraken. En ik wou geen zwart-witverhaal maar hout en natuurlijke materialen.”


Warm en natuurlijk met een persoonlijke touch

De Pietra dei Medici natuursteen vloer, het houten meubelmaatwerk in blonde notelaar en de pleisterlook in nudetint waarmee wanden, plafonds en zelfs deuren en kasten werden overtrokken scheppen binnen een warm en natuurlijk kader terwijl andere eyecatchers zoals de vintage lederen zitbank, een Marokkaans tapijt en een Knoll-klassieker als keukentafel zorgen voor de persoonlijke touch. De constructie van de woning en vooral de volledig opengewerkte achtergevel doen de rest. De grote overkraging die voor het overdekte terras zorgt laat binnen en buiten naadloos in elkaar overgaan. Zodra je deze woning binnentreedt voel je die sfeer en eens voorbij de inkomhal word je als het ware aangezogen naar het terras. “Hier doet het overdekte terras precies wat ik voor ogen had. Door de omvang ervan kan ik mijn meubels zorgeloos buiten laten staan, winter en zomer. Dat zorgt ervoor dat wij bij de eerste mooie dagen in februari al buiten genieten, al is het met een dekentje. Dat is voor ons luxe. Met schuiframen in de meeste ruimtes voelen we de omgeving echt binnen en wanneer de gordijnen naar buiten wapperen, is Ibiza nooit veraf. We mogen dan weliswaar niet overal op water uitkijken, het glooiende landschap is een streling voor het oog. Van overal in de woning vangen we een glimp op van de ongerepte natuur en ook dat is een zicht dat nooit verveelt.”

Voor velen kan bouwen een frustrerende periode zijn, hier kijken ze er met plezier op terug. “Vooral omdat geen vraag te veel was. Niets was onmogelijk. Integendeel, ze zagen het net als een uitdaging en gingen ermee aan de slag. Dat is fijn samenwerken. Het was een heerlijke rit en zelfs de nazorg verloopt uitstekend. Ik kan het iedereen dus aanraden. En zeggen dat het eigenlijk puur toeval was dat we met elkaar in contact kwamen. Of bestaat dat niet?”

Signed by CAS