Cas Architecten
CAS Architecten | Hier is de zomer nooit veraf

Hier is de zomer nooit veraf

Complexloze architectuur die weinig betoog behoeft

Architectuur dient niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Een goed ontwerp dat de logica van ligging en oriëntatie respecteert, kan zelfs heel eenvoudig zijn. Dat dergelijke eerlijke architectuur zonder toeters of bellen niettegenstaande mooie projecten kan opleveren, bewijst deze lichtvoetige villa.

Quote-mark

“Het is complexloze architectuur die weinig betoog behoeft. Behalve een fijne detaillering en een goede compositie, volgt het gewoon de logica van de ligging en oriëntatie."

- Pieter-Jan Leenknecht - architect

Architectuur dient niet altijd heel ingewikkeld te zijn

Een goed ontwerp dat de logica van ligging en oriëntatie respecteert, kan zelfs heel eenvoudig zijn. Dat dergelijke eerlijke architectuur zonder toeters of bellen niettegenstaande mooie projecten kan opleveren, bewijst deze lichtvoetige villa.

De klant hing een specifieke architectuur aan en was al een tijdje bezig met de samenstelling van een moodboard voor hun droomwoning. “Archdaily was daarbij voor ons zeker een inspiratiebron. We hadden al behoorlijk wat beelden opgeslagen toen mijn vrouw via Instagram CAS ontdekte en referenties vond die sterk aanleunden bij wat wij in ons hoofd hadden. Hoewel Gent voor ons niet naast de deur is, besloten we om die reden toch op gesprek te gaan. En we zijn blij dat we dat deden, want we voelden meteen een klik. Dat is ook nodig als je samen zo’n intensief proces aangaat.”

Het perceel dat ze hadden bemachtigd, was groot en specifiek. Vooraan weliswaar aan een drukke straat maar achteraan heerst de rust. Daar gaat het terrein wel honderd meter diep en op het einde kijk je op grazende schapen in de achterliggende weide. Het overwoekerde terrein herbergde ook enkele mooie volwassen bomen die CAS terug de nodige ademruimte gaf. De locatie had wel nog meer troeven en die speelde Pieter-Jan Leenknecht optimaal uit in zijn ontwerp.


De locatie bepaalt veel, zo niet alles

"Het spreekt voor zich dat we die hier mee hadden. Door de specifieke noordgerichte oriëntering, het open landschap achteraan en de vraag van de klant om daar maximaal te kunnen van genieten, was een volledig beglaasde achtergevel hier een opportuniteit die we niet konden laten liggen. Wij opteerden voor een u-vormig grondplan waardoor een ontsloten terras ontstaat tussen leef- en slaapvleugel. Een praktische gang verbindt beide functies die, ondanks de binnentuin, toch weinig met elkaar interfereren. Enkele strategische muren zijn immers dusdanig geplaatst dat je vanuit de leefruimte geen zicht hebt op het slaapgedeelte. De bewoners hier leven eigenlijk voor het overgrote deel rond de binnentuin. Het levert zowel van overal op het gelijkvloers als op de bovenverdieping waar de kinderen slapen, prachtige vergezichten op.”

Hoewel de voorzijde aan een vrij drukke verbindingsweg ligt en het perceel daar een bocht maakt, was het voor CAS geen optie om voor een volledig gesloten voorgevel te kiezen. Integendeel, bij de keuken vind je er een gezellig ochtendterras van waaruit je kan genieten van het zicht aan de overzijde van de straat dat eveneens de moeite loont. De zoektocht van CAS bestond er eerder in om het bovenste volume zo fijn en licht mogelijk te maken waardoor de schijfwerking van het gelijkvloerse volume optimaal rendeert. De schuine lijn van het perceel zou een externe factor kunnen zijn die het ontwerp mee helpt bepalen, maar CAS hield vast aan hun volmaakte u-vorm. Dat kwam daardoor wel lichtjes te verschuiven, terwijl het bovenste volume er dan weer recht op kwam te staan.

Die lichtvoetigheid – als ware het een stapeling van twee volumes – weerspiegelt zich ook in de materialiteit. De sokkelwerking van het gelijkvloers wordt geaccentueerd door een vlakke pleister met betonlook. Het kleinere volume daarbovenop werd gerealiseerd in houten schrijnwerk en gevelbekleding. Het verschil in materialisatie van de twee volumes komt evenwel niet hard of contrasterend over. Het pleisterwerk dat uitgevoerd is in een lichtgrijze kleur heeft immers ook een warme tint door de ondergrond in okerkleur en de speciale veegtechniek die werd gehanteerd. Daardoor ontstaan bepaalde schakeringen die het geheel minder vlak en natuurlijker laten ogen. Dat in combinatie met de grote raampartijen zorgt voor een mooie harmonie.


Vooraf hadden we een idee van een tijdloze woning in bungalowtypologie

Die mening is ook de bouwheer toegedaan. “Gezien het grote perceel was de mogelijkheid er om breed te bouwen en vooraan af te sluiten aan de straatzijde om achteraan maximaal te genieten van de tuin. Wat ik leuk vond is dat CAS met ons meedacht maar toch een eigen twist aan het ontwerp gaf door toch een klein volume bovenop te plaatsen én dat niet voor ons maar voor de kinderen te reserveren. Op die manier is er privacy en hebben wij toch het gevoel van de bungalowwoning. Financieel scheelt het ook een slok op de borrel, net zoals de pleister met betonlook in plaats van echt beton. CAS waakte mee over de juiste balans van zaken waar je niet op toegeeft en zaken waar een waardig en betaalbaar alternatief mogelijk was. Toen ze ons het renderbeeld van onze toekomstige woning toonden, keken mijn vrouw en ik naar elkaar en allebei hadden we hetzelfde gevoel: dit is het. Alles klopte, zeker ook naar oriëntatie. Ze hadden de puzzel heel goed gelegd. De combinatie van de U- en L-vorm om de invallende avondzon te vangen, brengt heel veel beleving. En in het interieur doet de box bij de keuken met daarin de bijkeuken, trap, toilet en vestiaire waar je helemaal rond kan, eigenlijk net hetzelfde. Nu we erin wonen, merken we dat CAS gelijk had om daar voet bij stuk te houden. Het is gewoon een heel leefbare en aangename woning.”

Om ook meer beleving te creëren in de voortuin, besloot CAS eveneens de oprit te verleggen. Niet recht op recht, maar via een meanderende beweging. Enkele terrassen diep in de achtertuin zorgen daar dan weer voor sfeer en leveren ’s avonds een prachtig zicht op de eigen verlichte woning op.

“Het is complexloze architectuur die weinig betoog behoeft. Behalve een fijne detaillering en een goede compositie, volgt het gewoon de logica van de ligging en oriëntatie. Voor mij is dit eerlijke architectuur en een project waarbij ons stokpaardje – licht, ruimte en zicht in een hedendaags jasje – mooi tot uiting komt.”

Signed by CAS