Cas Architecten
CAS Architecten | Restaurant 125

Restaurant 125

Toegankelijke bistrogastronomie

Zes jaar geleden besloten Lieven Cobbaut en Tomek Mroseczak dat het tijd was om hun droom te realiseren: een eigen restaurant. Beiden verdienden hun sporen al in de horeca en even werkten ze samen in de Marriott in Gent. De twee vrienden vullen elkaar perfect aan want daar waar Tomek zich thuis voelt in de keuken, is Lieven geboren om tussen de mensen in de zaal te staan. 125, in fluorescerende groene letters op de nieuwe gevel, heet jullie welkom!

Quote-mark

“Het pand is een weerspiegeling van wie we zijn en wat we willen brengen: een toegankelijke keuken met een vleugje verfijning”

- Lieven Cobbaut en Tomek Mroseczak

Quote-mark

"Het klikt gewoon tussen ons, net als ik is hij no-nonsense. We kunnen ook vrijuit ons gedacht zeggen tegen elkaar, waarna ieder zijn ding doet en zorgt dat de klant kwaliteit krijgt."

- Frederic Hooft

Een smaakvolle samenwerking

Een speling van het lot of puur toeval, Gods wegen zijn ondoorgrondelijk als het erop aankomt hoe mensen elkaar ontmoeten. Lieven en Tomek leerden elkaar kennen toen ze beiden in de Marriott in Gent werkten. Hoewel ze elkaar niet vaak zagen, hadden ze meteen wel een goede band. Tomek: “Ik kwam van de hotelschool en deed er mijn vakantiejob, Lieven werkte in het restaurant maar was ook betrokken bij het organiseren van meetings en events in het hotel. Onze wegen scheidden even toen ik stage ging doen bij Wout Bru en Lieven een managementfunctie kreeg in een Brussels hotel. Het was daar dat ik hem eerder toevallig aan het werk zag toen ik er met een vriendin iets ging drinken. Ik speelde toen al met het idee om een eigen restaurant te beginnen en toen ik hem bezig zag, wist ik dat ik het avontuur samen met hem wou aangaan. Hij is de meest professionele persoon die ik ken in de horeca.”

Het blijft ergens een sprong in het ongewisse en veel familie en vrienden waarschuwden hen nog maar hun besluit stond vast. En cours de route stelden ze wel hun concept nog wat bij maar dat was het enige dat veranderde. Lieven: “Het is net iets fijner geworden dan wat we voor ogen hadden. Oorspronkelijk dachten we aan een gastropub, maar dat had meer te maken met onze eigen onzekerheid en het feit dat we een losse sfeer wilden en geen al te hoge verwachtingen wilden scheppen. Maar eens we begonnen, was het snel duidelijk dat we allebei een hoger niveau ambieerden.”

Tomek: “Hoewel onze keuken dus eerder naar het gastronomische neigt, is die ook heel toegankelijk en herkenbaar. Schuimpjes en te vergezochte zaken zijn niet aan ons besteed. En in vergelijking met veel gelijkaardige zaken, bieden we geen vaste menu aan maar laten we onze klanten à la carte kiezen. In elke categorie – voor-, hoofd- en nagerecht – is er telkens keuze tussen vis, vlees en vegetarisch en met 125 werken we seizoensgebonden en zo lokaal mogelijk. Als chef vind ik het ook heerlijk om klanten te verrassen, ik test dus regelmatig nieuwe gerechten uit.”


Een nieuw concept in een bruisende stad

Wie ze zijn en wat ze brengen, wilden ze ook graag weerspiegeld zien in hun pand en daarvoor deden ze een beroep op CAS Architecten en Frederic Hooft interieur. Die laatste speelde daarbij een belangrijke rol want om een zaak te beginnen heb je uiteraard een geschikt pand nodig. Het was Frederic die hen op het hoekpand in de Rabotwijk wees. “Een goede locatie want met het Sint-Lucasziekenhuis en het Justitiepaleis op wandelafstand ligt het tussen het centrum van Gent en de ring in. Het is dus ook met de auto makkelijk bereikbaar. We kozen voor Gent omdat Tomek er geboren en getogen is en er bijgevolg veel mensen kent. Gent is bovendien een dankbare markt voor wie nieuwe concepten wil lanceren.”

“We zagen meteen het potentieel van dit pand dat vroeger een café is geweest. Het voordeel van een hoekpand is dat het heel goed zichtbaar is en de buurt is mede door de ontwikkeling van de Tondeliersite en de aanleg van het Tondelierstadspark aan een heuse revival toe. Het pand had wel lange tijd leeg gestaan, waardoor een grondige renovatie zich opdrong. Het leek ons logisch om Frederic daarbij te betrekken want wij kennen hem al langer en houden van zijn werk. Hij stelde ons aan Pieter-Jan van CAS Architecten voor en ook dat bleek een schot in de roos.”

Frederic Hooft: “Ik werk graag met Pieter-Jan samen. Het klikt gewoon tussen ons, net als ik is hij no-nonsense. We kunnen ook vrijuit ons gedacht zeggen tegen elkaar, waarna ieder zijn ding doet en zorgt dat de klant kwaliteit krijgt. Tomek wou graag een open keuken en een gemoedelijke sfeer en van daaruit ben ik vertrokken om het interieur gelijkaardig in te richten. Ik werk graag met edele en eerlijke materialen en daarmee heb ik geprobeerd een open en bijna huiselijke sfeer in het interieur te creëren. Een houten vloer, gekalkte muren en leuke en aangename stoffen en kussens waardoor mensen zich op hun gemak voelen. Maar zonder franjes, daar houden we allebei niet van. Anderzijds is het interieur ook sober waardoor het tijdloos is.”


Een vlotte samenwerking

Lieven en Tomek wisten vrij snel dat ze met een geweldig team te maken hadden. “Pieter-Jan, Frederic en ook de aannemer zijn zo goed op elkaar ingespeeld en alles liep zo vlot dat het ons veel stress uit handen nam. Daardoor konden wij ons volledig richten op de opstart van onze zaak. Want je mag niet vergeten: uiteindelijk zijn slechts de drie buitenmuren blijven staan en binnen die contouren heeft CAS behalve het restaurant op het gelijkvloers ook een duplex appartement gepuzzeld. De verrassing en absolute meerwaarde kwam in de extra halve verdieping met dakterras er bovenop, een fantastische ruimte met een geweldig zicht door de grote raampartijen. Daarin is niet mijn slaapkamer maar wel mijn leefruimte voorzien. Ze bewijzen dat ze ons als klant begrijpen want de nieuwe indeling is dermate geslaagd en praktisch dat het ons op termijn een personeelslid uitspaart. En Pieter-Jan is intussen, naast dat hij onze architect was, een goede kennis geworden.”


Een aangename sfeer voor een gemend publiek

125, niet toevallig ook hun huisnummer, mag intussen rekenen op een veelzijdig klantenbestand. “Wij krijgen mensen over de vloer die zowel werkzaam zijn in het Justitiepaleis en het Sint-Lucasziekenhuis als dat we een jeugdig publiek aanspreken. Dat is fijn want waar we aanvankelijk dachten vooral te zullen scoren bij een zakelijk publiek op de middag, zijn het eerder de avonden die pieken met een gemengd publiek. En behalve voor ons en de kwaliteit van het eten, komen klanten ook terug voor de aangename sfeer. Sommigen vergelijken hun bezoek zelfs met een filmervaring: je voelt wel dat er van alles rond je gebeurt en toch zit je hier heel erg op je gemak.”

Signed by CAS