Cas Architecten
CAS Architecten | As met connecties

As met connecties

Complexe eenvoud

Een groot bebost terrein in tweede bouwlijn in Brugge vormde het startpunt voor dit project. In de zoektocht naar welk gebouw en welke sfeer die mooie omgeving het best wist te capteren, trokken we naar de tekentafel. Daar vonden we de oplossing in een kruisvormig plan met een twist. We lieten ons daarbij inspireren door Fallingwater, een iconisch project met een gelijkaardig plan van Frank LLoyd Wright, die in Pennsylvania een villa ontwierp waar een waterval onderdoor liep.

Quote-mark

Bijkomend voordeel van de bijzondere kruisvorm is dat in de oksels van beide vleugels volwaardige tuinkamers ontstaan die je kunt oriënteren naargelang de interessantste lichtinval. Zo creëer je extra dimensie aan je tuin die mooie zichten opleveren en een meerwaarde betekenen.

Quote-mark

Om de natuur zoveel mogelijk te vrijwaren, is het terrein op voorhand gescreend om de waardevolle bomen zeker te kunnen behouden en slechts een minimum aan bomen te moeten rooien. Op die manier kon de woning ingeplant worden alsof ze er al veel langer staat.

In wezen komt het ontwerp erop neer dat je een centrale as hebt die naar verschillende vleugels uit- waaiert. Zeker voor een project in tweede bouwlijn en in een groene omgeving is dat een dankbare vorm. Die zorgt er namelijk voor dat je overal in de woning interessante doorzichten hebt en een sterke connectie voelt met de natuurlijke context waarin je woont. Door het gegeven van die tweede bouwlijn weegt privacy minder door en hoeft de woning geen uitgesproken voor- of achterzijde te hebben. Hier kom je binnen aan via een patio die deel uitmaakt van de tuin en je door de woning heen een kijk biedt op een ander deel van die tuin.

Het project stelt dus ook de leesbaarheid van een woning in vraag. Zeker in tweede bouwlijn hoeft een logische benadering, waarbij alles meteen duidelijk is, niet meteen. Dan kun je zoals hier een keuken op het oosten voorzien, een terras dat de avondzon vangt en een zwembad dat in principe in je voortuin ligt maar wel op de ideale oriëntatie. Dat is de oefening die CAS deed voor elke ruimte en zo werden de vleugels ingevuld, met de keuken als een soort los altaar in de ruimte en een sportkamer op het gelijkvloers. Die laatste bevind zich dicht bij de inkom, maar is los- getrokken van de rest en staat via een vide in
verbinding met de kelder verdieping. Dankzij een grote glaspartij genieten beide verdiepingen van uitzicht op de natuur.

Bijkomend voordeel van de bijzondere kruisvorm is dat in de oksels van beide vleugels volwaardige tuinkamers ontstaan die je kunt oriënteren naargelang de interessantste lichtinval. Zo creëer je extra dimensie aan je tuin die mooie zichten opleveren en een meerwaarde betekenen. De kruisvorm is heel puur uitgevoerd met materialen als glas en hout, die tot de dakrand doorlopen. Erop werd een horizontale schijf geplaatst als dak. Die kreeg een heel rechtlijnige vorm, om het kruis te verzoenen met de overdekte ruimtes en om eerlijk te blijven met het concept en de architectuur.

Om de natuur zoveel mogelijk te vrijwaren, is het terrein op voorhand gescreend om de waardevolle bomen zeker te kunnen behouden en slechts een minimum aan bomen te moeten rooien. Op die manier kon de woning ingeplant worden alsof ze er al veel langer staat. Het resultaat is een uitermate leefbare woning die er heel eenvoudig uitziet. Toch was het best een complex verhaal om het ook zo te construeren. De benedenverdieping lijkt misschien groot, maar dat is ze door die smalle beuken in feite niet.

Signed by CAS