Cas Architecten
CAS Architecten | Zeeën van licht in de stad

Zeeën van licht in de stad

Soms zit er meer in een renovatie dan je denkt

Dit klassiek herenhuis in hartje Gent, zoals er wel meer het straatbeeld sieren, was eraan toe. Het waren vooral de donkere passages in deze woning die voor de bewoners een doorn in het oog waren. In een land met een klimaat als België kan dat behoorlijk deprimerend zijn, daar is de drang naar licht des te groter. Ze trokken met hun vraag naar CAS en kregen meer dan ze vroegen.

Quote-mark

"Om het effect van de binnentuin te verhogen en voor meer sfeer en reflectie in de woning te zorgen, deed CAS het voorstel om een waterpartij te voorzien."

-

Dit klassiek herenhuis in hartje Gent, zoals er wel meer het straatbeeld sieren, was eraan toe. Het waren vooral de donkere passages in deze woning die voor de bewoners een doorn in het oog waren. In een land met een klimaat als België kan dat behoorlijk deprimerend zijn, daar is de drang naar licht des te groter. Ze trokken met hun vraag naar CAS en kregen meer dan ze vroegen.

De woning is bijna onherkenbaar geworden.

Bij een bezoek ter plaatse zag CAS meteen het potentieel. “Er zat meer in dan louter een renovatie die we één op één deden. Ik had echt het gevoel dat we meer konden bereiken door iets heel subtiels aan deze herenwoning toe te voegen. Onder meer dankzij de mooie binnentuin die volledig ontsloten is door tuinmuren en dus geen inkijk heeft. Het resultaat is dit tijdloze dubbelhoge glazen volume met fijn stalen schrijnwerk. Het interfereert niet met de bestaande architectuur. Integendeel, door het contrast zet het dit net in de verf.”

De keuze voor de dubbelhoge gevel van het addendum, was bewust. Vaak zie je dat men bij renovaties de bestaande achtergevel van het gelijkvloers in glas voorziet, maar daar een dubbelhoog volume van maken, is eerder uniek. “Het effect dat je daardoor bereikt, is dat ook en zorgt voor een heel andere beleving van je woning. Dat ontstijgt het verandagevoel en zet de woning kracht bij. Deze dubbelhoge ruimte bij de eethoek brengt licht tot in de dieperliggende keuken die plots, ondanks het lage plafond, meer allure krijgt. Hetzelfde geldt voor de living en het bureau op de eerste verdieping die in de vide hangen. Op beide niveaus voel je de gezellige tuin naar binnen treden. De hele woning krijgt dus licht en zicht door de toevoeging.”

Om de werking van het glas voor een optimale lichtinval te garanderen, koos CAS voor stalen schrijnwerk. “Ik denk niet dat we slanker konden werken dan hier. Om geen volledig glazen vlak te zien en toch wat verfijning en beleving in de achtergevel te krijgen, kozen we met deze compositie van decoratieve lamellen voor een soort van Mondriaan-effect. De lamellen zorgen ook dat er aangenaam gefilterd licht binnenkomt in de woning. Het grote voordeel van stalen schrijnwerk is bovendien dat je meer op maat kan werken terwijl je bij aluminium start met een bestaande profielreeks.”

Om het effect van de binnentuin te verhogen en voor meer sfeer en reflectie in de woning te zorgen, deed CAS het voorstel om een waterpartij te voorzien. Door de integratie van het zwembad krijgt de tuin de sfeer van een grote patio. Het nieuwe volume verbindt beide functies moeiteloos met elkaar, terwijl de relatie tussen binnen en buiten vroeger eerder ontbrak. Een geslaagde zet dus, die meer mogelijkheden biedt voor renovaties in de stad waarbij de vraag naar licht en ruimtegevoel altijd luid klinkt.

“Op de vraag om meer licht en zicht te creëren, is het uiteraard logisch om wat je toevoegt in glas te voorzien. In 1900 hadden ze die mogelijkheid nog niet, wie weet hadden ze het anders al gedaan. De kunst bestaat er echter in de annex zo fragiel en ondefinieerbaar mogelijk te maken dat het niet aan een bepaalde tijdsgeest gelinkt kan worden. Nu krijg je overdag een heel eenvoudig en sereen beeld, ’s avonds wanneer het licht ontstoken wordt, oogt het net heel sterk. Maar toch is het de tuin die het meest aanwezig is in dit project en dat was ook de insteek.”

Signed by CAS