Cas Architecten
CAS Architecten | De bijna ondraaglijke schoonheid van leven op één niveau

De bijna ondraaglijke schoonheid van leven op één niveau

Ergens in Vlaamse velden staat deze ravissante bungalowwoning te pronken

Daar waar ooit decennialang een klassieke boerderij het beeld bepaalde, gebeurt dat nu door deze hedendaagse en smaakvolle interpretatie van de bungalowtypologie. Of hoe leven op één niveau hier net meer uit het open landschap haalt.

Quote-mark

“We kozen voor een asymmetrische U met twee balkvolumes die licht verspringen ten opzichte van elkaar."

- Jovanca De Burycker - architect

Na zich een periode te hebben gelaafd aan het stadsleven in Gent, besloot deze bouwheer terug te keren naar haar roots in West-Vlaanderen waar ze een groot perceel ter beschikking had in agrarisch gebied. Onder de indruk van de eigen woning van CAS architecten, zag ze een woning met een bungalowtypologie wel zitten. “Een gelijkvloerse woning spreekt tot de verbeelding. Je bent niet alleen één met de omgeving die je omarmt, eens je deze manier van leven gewoon bent, wil je niet meer terug naar gestapelde volumes. Wij zelf zijn weg van deze levenswijze, maar we merken wel dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Bij projecten waar de mogelijkheid zich aandient, stellen we het wel voor. In dat geval vraagt het heel wat overtuigingskracht, vaak met diverse maquettes, om de klant ook effectief voor dit idee te winnen. Het impliceert altijd een bepaalde architecturale wandeling en vormelijk vraagt het enkele ingrepen die het geheel voldoende power geven.”

Dat deed CAS in dit project op een heel overtuigende manier. Daardoor ontstaan zowel voor- als achteraan aangename patio’s die voor veel beleving zorgen. Het was een heel specifiek programma. Vooral de slaapvleugel aan de voorgevel is met vier kinderkamers met elk een badkamer en de master bedroom behoorlijk omvangrijk. Die bevinden zich logischerwijze in de lange balk, terwijl het andere volume de leefruimtes omvat. Het lijkt misschien vreemd om de slaapkamers aan de voorzijde te voorzien, maar dankzij het niveauverschil, boet je nergens aan privacy in. Het terrein van maar liefst 7000 vierkante meter kent immers een aardig hoogteverschil en loopt naar achteren steeds verder op. Van de straat naar de voordeur alleen al, is er een verschil van 1m20 en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Samen met de tuinaanleg krijg je geen inkijk, maar geniet je van het mooie zicht vooraan, aan de overzijde van de straat.”

Vele (oude) boerderijen, kennen een zonevreemde ligging en nieuwe projecten zijn dus gebonden aan de bijhorende regelgeving. Maar dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. “Uiteraard zitten we hier met de beperking van 1000 kubieke meter, al is dat zeker niet weinig. Maar de boerderij telde ook vier stallen en alle bijgebouwen mag je herbouwen in volume. Dat resulteerde hier in een bijgebouw dat tuinberging, poolhouse, technische ruimte en garage herbergt. De belangrijkste uitdaging voor ons echter, was om die open vlakte van 7000 vierkante meter aantrekkelijk en leefbaar te maken met een aangename relatie tussen binnen- en buitenruimte. Dat is niet evident, ook al kies je door de typologie van een bungalow, voor minder compact wonen. De positie van die twee volumes en het zwembad, en hoe die zich tot elkaar verhouden – met andere woorden de samenstelling op het terrein – was voor ons een groot aandachtspunt. Door de specifieke configuratie van de volumes en het bijgebouw als een soort tuinmuur te zien met het zwembad er tussenin, wilden wij tuinkamers creëren. De tuinaanleg draagt daar middels hagen, bloemperken en een boomgaard die inspeelt op de omgeving eveneens aan bij. Er ontstaan bepaalde onderlinge relaties tussen de paviljoenen en geborgen plekjes. Dat maakt het geheel bevattelijk.”

Om deze tuinpaviljoenen vorm te geven, koos CAS, naast grote glaspartijen, voor architectonisch beton voor de buitenschil. Daarmee wordt het monolithische karakter benadrukt en creëer je eenheid in het landschap. “Bovendien kozen we voor grote panelen om het aantal zichtbare voegen te beperken en door ze van een retour te voorzien, liggen de ramen iets dieper en oogt het geheel nog eleganter. Door de onderlinge relatie tussen de twee gebouwen, leek het ons ook logisch ze op dezelfde manier af te werken. De grote glaspartijen leveren onbelemmerde en indrukwekkende zichten op, zowel op de eigen tuin als op het omliggende landschap. Door ook de hoeken glas op glas uit te voeren, omarmt de woning als het ware de omgeving.”

CAS ontwierp ook het volledige interieur mee dat warmte uitstraalt maar tegelijkertijd ook sober genoeg is om alle aandacht naar het schitterende landschap te laten gaan. In deze omgeving ligt het voor de hand om met natuurlijke materialen te werken. Veelvuldig gebruik van hout, zoals in het parket in natuurlijke eik, kastenfronten in lichte eikfineer en witgelakt hout, is in harmonie met de naadloze terrazzo gietvloer in de keuken en de cementpleister waarmee zowel de vloeren als de wanden in de badkamers werden afgewerkt. Het volledige plaatje klopt in dit verhaal waar de meeste aandacht terecht naar het open landschap gaat. En daar halen de bewoners van deze woning dankzij de architectuur én de keuze van CAS voor deze bungalowtypologie nog net iets meer uit.

Signed by CAS